Sinan’ın Süleymaniye’sinde Akustik Düzen Konferansı Gerçekleştirildi
Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından düzenlenen “Sinan’ın Süleymaniye’sinde Akustik Düzen Konferansı” 22 Ekim 2014 tarihinde saat 15:00’de Kandilli Yerleşkesi'nde gerçekleştirilen konferans Araştırmacı Engin Zorba tarafından verildi.
 
Zorba, Süleymaniye Cami'nin ses-ışık ve ısı sistemleri ile ilgili  ulaşabildikleri tespitleri  dinleyicilere aktardı.Özellikle sonradan yapılan restorasyon çalışmalarının Cami’nin mimari orjinalliğini zedelediğini ifade etti. Sebebini ise eserin mimari yapısının bütünüyle restöretörlar tarafından bilinmemesinden kaynaklandığını belirtti.

Cami’nin temelinin, yüzeydeki ana kütle kadar temel üzerine oturduğunu belirten Engin Zorba, üç yıla boyunca sürdürülen çalışmalarla ilgili ciddi zorluklarla karşılaşıldığını ifade etti. Akustik  sistemle ilgili  tespit ettikleri sonuçları akademik ve teknik çevrelere kabul ettiremediklerini belirtti."Tekliflerimize alternatif çözümler önerilmemesi de ayrı bir araştırma konusu olabilir." diyerek “ses sistemleri” piyasasının durumunun da irdelenmesi gerektiğini söyledi.

“ Süleymaniye Cami’nin mimarisi, külliyenin bütünlüğü içinde değerlendirilmelidir. Maalesef günümüzde bu bütünlük  epeyce örselenmiştir.” dedi.

Araştırmacı Engin Zorba tarafından verilen konferansa, Üniversitemiz öğrenci ve akademisyenleriyle birlikte semt sakinleri de dinleyici olarak katıldı.