Dr. Öğr. Üyesi Nihal Aracı Kişisel Sergisi ''MAVERA''

Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyemiz Dr. Nihal Aracı’nın eserlerinden oluşan “Mâverâ” adlı sergi, 2 Ekim 2023 tarihinde Gülhane Yerleşkemizde açıldı.

 Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyemiz Dr. Öğr. Üyesi Nihal Aracı, 30 Temmuz 2023 Pazar günü geçirdiği kalp krizi sonucu vefat eden, Bilim Tarihi programı öğretim üyemiz ve Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Enstitüsü Müdürümüz Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşçı anısına “Mâverâ” isimli bir tezhip sergisi düzenledi. Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Fahameddin Başar, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Erol Kılıç, Öğretim Üyemiz Prof. Dr. M. Hüsrev Subaşı, tarafından açılan sergiye ilgi yoğundu. Serginin açılışında konuşan Öğretim Üyemiz Prof. Dr. M. Hüsrev Subaşı, Güzel Sanatlar Fakültemizin kurulduğundan bu yana özellikle sergiler başta olmak üzere, çalıştaylar, workshoplar, konferanslar, seminerler, sempozyumlar düzenleyerek akademik dünyada farkındalık oluşturduğunu söyledi. Prof. Dr. Hüsrev Subaşı ayrıca Üniversite ve fakülte olarak lisans ve lisansüstü programlarımızın başarısına değindi.

Mâverâ’ya Yolculuk

Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Erol Kılıç, konuşmasında kişisel sergisini sanatseverlerle buluşturan Dr. Öğr. Üyesi Nihal Aracı’yı kutladı ve serginin hazırlanmasına destek veren herkese teşekkür etti. Prof. Dr. Kılıç, “Mâverâ” kelimesinin anlamı ve daha önce kullanıldığı eserler hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Bilim, Sanat ve Kültürde Öncüyüz

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Fahameddin Başar, Üniversitemizde yapılan bilim, sanat ve kültür faaliyetlerine değinerek 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı'nın ilk gününde bu etkinliği gerçekleştiren Güzel Sanatlar Fakültemize ve Dr. Öğr. Üyesi Nihal Aracı’ya teşekkür etti. Tarihi mekânda Güzel Sanatlar Fakültemizin değerli ve özgün eserler ürettiğini belirten Rektör Yardımcımız, serginin kısa bir süre önce Hakk’ın rahmetine kavuşan kıymetli hocamız Prof. Dr. Mustafa Sabri Küçükaşçı’ya ithaf edilmesinin de oldukça anlamlı olduğunu dile getirdi.  Rektör Yardımcımız sözlerini 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı'nın tüm üniversite camiasına hayırlı olması temennisinde bulunarak tamamladı.

20 Çalışmadan Oluşuyor

Sergi açılışında Dr. Öğr. Üyesi Nihal Aracı, eserleri ile ilgili bilgi verdi. Aracı, “Sergimizde, belirli bir alan içinde sınır dışına çıkmadan, tasarım çeşitliliği elde edilmeye çalışılmıştır. Tezhip sanatının klâsik dönem bezeme elemanlarının, desen kurgusu ve işleme tekniklerinin kullanılmasına dikkat edildiği sergi, yirmi çalışmadan oluşmaktadır. Bir alan içinde görülen tasarım, diğer çalışmalarda kullanılmamış, yalnızca o esere âit olarak kalmıştır. Buradan hareketle, belirli unsurlarla derinleşme yoluna gidilip, tasarımda çeşitlilik yolları ortaya konulmaya çalışılmıştır” dedi.

Sergi 13 Ekim’e kadar 09.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.