Türk rengi kırmızı üzerine bir seçki

Tarih boyunca Türk rengi olarak nitelenen kırmızı rengin geleneksel sanatlardaki görünümleri Kırmızı Sergi’de izleyiciyle buluştu.

Kitap sanatlarımızda özel bir yeri olan bu renk, kitap resmi olarak tanımlanan minyatür kelimesinin kökünü oluşturmuştur. Özellikle 16. yüzyılın rengi olarak görülen kırmızı, güçlü etkisinin yanında bu sanatların temsil rengi hâline de gelmiştir.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi Öğr. Gör. Betül Bilgin ve İstanbul Üniversitesi (İÜ) Müze ve Kültür Miraslarının Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Güner Sağır tarafından organize edilen Kırmızı Sergi, 31 Mayıs’ta İÜ Rektörlük Binası Sergi Salonu’nda açıldı. Sergide, FSMVÜ Geleneksel Türk Sanatları Bölümü öğretim görevlilerinin tezhip, minyatür, hat, çini ve halı eserleri yer aldı.

Sergi açılışında konuşan Rektörümüz Prof. Dr. M. Fatih Andı, sergi ekibine ve ev sahibi üniversiteye teşekkürlerini ileterek, serginin iyilik ve güzelliğe vesile olmasını diledi.

İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Ak, üniversite olarak sanat ve bilime kapılarının her zaman açık olduğunu, üniversitemizle iş birliklerini sürdüreceklerini kaydetti.

Sergi küratörü Öğr. Gör. Betül Bilgin ise Türk milletinin rengi sayılması hasebiyle sergiye “kırmızı” ismini verdiklerini dile getirerek, bu tür sergilere fakülte olarak devam edeceklerini belirtti.

Konuşmaların ardından açılış kurdelesi kesilerek davetlilerle birlikte gezilen sergi, 7 Temmuz 2022 tarihine kadar ziyarete açık kalacak.