Kırmızı Çini Sergisi

Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Latife Aktan Özel koordinatörlüğünde, Kırmızı Çini Sergisi Gülhane Yerleşkemizdeki Güzel Sanatlar Fakültemizde devam ediyor.

Çini sanatçısı ve akademisyen Latife Aktan Özel'in yürütücülüğünde, Trakya Üniversitesi’nin Edirne Kırmızısını kent kimliğine kazandırmak adına bilimsel, kültürel, sanatsal alanda yaptığı çalışmaların bir parçası olarak düzenlenen Kırmızı Çini Sergisi, 18. yüzyılın ortalarına doğru ortaya çıkmış, zamanla unutulmuş Edirne Kırmızısının yeniden bilinirliğine katkı sunmayı amaçlıyor. Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerimiz, mezunlarımız ve her iki üniversiteden akademisyenlerin eserleriyle katıldığı sergide, Edirne Kırmızısı olarak adlandırılan renge atıfla çini tabak, vazo, pano ve rölyef gibi 50’ye yakın eser yer alıyor.

Sergi 28 Kasım, 15.00’te Üniversitemizin Gülhane Yerleşkesindeki Güzel Sanatlar Fakültesinde ziyarete açık olacak ve 12 Aralık’a kadar Üniversitemizde sanatseverlerle buluşacak.

-----

Türk Kırmızısı olarak da bilinen Edirne Kırmızısı, 18. yüzyılın ortalarına doğru ortaya çıkmış bir renktir. 1740’larda Türkiye’den Avrupa’ya getirilen renk, Fransa’da “Rouge d'Andrinople” olarak biliniyordu. Zahmetli bir boyama sürecini içeren Edirne Kırmızısı, Sanayi Devrimine kadar tekstil sektöründe çokça kullanılan bir renkti. Sanayi Devrimi sonrası fabrikasyon üretimin artmasının yanı sıra formülündeki zorluktan ötürü popülerliğini yitiren Edirne Kırmızısı renginin hammaddesi Rubia tinctorum olarak bilinen kökboya bitkisidir.


Etkinlik Türü : Sergi
Konum : Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Gülhane Yerleşkesi Güzel Sanatlar Fakültesi
Saat : 15.00