Yeditepe Bienali Kapsamında ''Oradaydım'' Enstalasyonu

8 Nisan 2018

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi minyatür atölyesi hocalarının ve öğrencilerinin enstalasyon çalışmaları “Yeditepe Bienali” kapsamında Küçük Mustafa Paşa Hamamı’nda sergileniyor.

Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Fatih Belediyesi ve Klasik Türk Sanatları Vakfı iş birliğiyle düzenlenen Yeditepe Bienali kapsamında “Mekândan Taşanlar” adlı sergi Balat Küçük Mustafa Paşa Hamamı’nda izleyicilere sunuldu. Sergide, Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Öğr. Gör. Betül Bilgin ve Arş. Gör. S. Hilal Arpacıoğlu’nun düzenlemesiyle hazırlanan enstalasyon çalışmaları sanatseverlerle buluştu. Rektörümüz Prof. Dr. Musa Duman, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ve Yeditepe Bienali küratörü Serhat Kula’nın da katıldığı sergi açılışı sanatseverlerden yoğun ilgi gördü.

“Oradaydım” geleneksel hikâyelerden ilhamla hazırlandı

Betül Bilgin ve 15 öğrencisinin toplam 19 minyatür ile yer aldığı “Oradaydım” enstalasyon çalışması geleneksel hikâyelerden ilhamla oluşturuldu. Doğu hikâyelerinin kendilerine yansımalarını minyatür aracılığıyla dışa vuran sanatçıların eserleri, üç yüzü ayna bir yüzü ayna pleksi olan stantlara basıldı. Betül Bilgin, mekân ve geçmişi iç içe geçirmek için ayna kullandıklarını belirterek, “Oradaydım enstalasyonu tarihi bir mekânda sergileniyor. Tarihi bir mekânda geçmişi anlattığımız için mekânı da geçmişe yani anlattıklarımıza dâhil etmek istedik. Aynı zamanda seyredenler de o hikâyenin içinde kendilerini seyretsinler diye ayna kullandık.” dedi.

Geleneksel hikâyelerin insanlar üzerinde önemli etkiler bıraktığını belirten Betül Bilgin enstalasyonun içeriğiyle ilgili şöyle konuştu:

“Biz, ortak dillerimizin, kültürümüzün ve inancımızın bir yansıması olarak günümüze kadar gelmiş olan Leyla ile Mecnun, Hüsrev ile Şirin, Varka ile Gülşah, Kelile ve Dimne, Mantıku’t-Tayr, Tûtînâme, Amâk-ı Hayal, Hay bin Yakzan, Hüsn-ü Aşk gibi hikâyelerle büyüdük. Eğitimizi bu hikâyelerle tamamladık ve hakikati bulmaya çalıştık. Konularını bu hikâyelerden alarak kurguladığımız “Oradaydım” enstalasyon çalışması, geçmiş ve bugün arasında bir köprü oluşturan bu hikâyelerde yaşananlara tanıklık etme imkânı veriyor. Hedefimiz, sanat yoluyla izleyenlerin de bu tanıklığa katılmasıdır.”

“Oradaydım” enstalasyon çalışmasında; Betül Bilgin, Hilal Arpacıoğlu, Emre Demiroğlu, Hanife Erdoğan, Aysun  Mirzeoğlu, Ayşe Başaran Özdoğan, Zülal Çay Büyüksofuoğlu, Tuğçe Aykan, Merve Çolak, Efnan Yüce Ak, Hilal Yıldız, Merve Can, Zehra Kakı, Emine Tuğyan Gündoğdu, Jahongir Ashurov ve Nevin Külünkoğlu eserleriyle yer alıyor.

Enstalasyon çalışmalarının yanı sıra 3 boyutlu eserlerin de yer aldığı “Mekândan Taşanlar”  sergisi, Yeditepe Bienali’nin bitiş tarihi olan 15 Mayıs’a kadar Küçük Mustafa Paşa Hamamı’nda görülebilecek.

Enstalasyonun devamı niteliğinde, minyatürlere ilham olan hikâyelerin farklı bakış açılarıyla değerlendirileceği “Mestâne Bakış, Özge Temâşa” paneli, Prof. Dr. Mustafa Çiçekler, Doç. Dr. Dursun Ali Tökel, Doç. Dr. Zeynep Gemuhluoğlu, Dr. Aslıhan Erkmen ve Betül Bilgin’in konuşmalarıyla 5 Mayıs’ta yine Küçük Mustafa Paşa Hamamı’nda düzenlenecek.

Geleneksel sanatlar alanında ilk bienal

“Ehl-i Hiref” temasıyla bu yıl ilki gerçekleştirilen, geleneksel sanatlar alanında dünyada ilk bienal olan Yeditepe Bienali’nin açılışı 31 Mart’ta Ayasofya Müzesi’nde gerçekleştirildi. Bienale 600’ün üzerinde sanatçı 3 bine yakın eserle katılıyor.

Tarihi Yarımada’da bulunan 30’a yakın tarihi mekânın ev sahipliğinde gerçekleşen bienalin; “Çiçeğin Her Hali”, “Kuş Misali”, “İstanbul’a Dair”, “Kusursuz Tekrar” ve “Mekândan Taşanlar” olmak üzere beş farklı alt teması bulunuyor. Bienal kapsamında uluslararası hat ve tezhip sergilerinin yanında minyatür, kalemişi, ebru, çini ve resim dallarında karma ve kişisel sergiler ile paneller, konferanslar, film gösterimleri, atölye çalışmaları, geleneksel sanatların duayenlerini anma programları düzenleniyor.