FSMVÜ | Seramikçi Gözüyle Türk Çini Sanatı
Seramikçi Gözüyle Türk Çini Sanatı

23 Şubat 2016

Geleneksel Türk sanatlarından olan çini, özellikleri, gelişimi ve başyapıtları ile “Seramikçi Gözüyle Türk Çini Sanatı” panelinde konuşuldu.

Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından Kandilli Yerleşkesi’nde düzenlenen panelde Türkiye’nin önde gelen seramik sanatçıları, ülkemizde yeterli düzeyde çini eğitimi verilmemesini de değerlendirdi.

Panelde konuşan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Güzel Sanatlar Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Güngör Güner, çininin Türklerin gurur duyması gerektiği bir değer olduğunu vurgulayarak “Türk sanatı dendiğinde Batı’nın aklına gelen ilk ürün çinidir ancak bizler çininin öneminin farkında değiliz. Seramik öğrencilerinin arasında bile çininin ne olduğunun ayırdına varmayanlara rastlayabilirsiniz. Seramik eğitimine doğrudan çini ile başlayarak çiniyi çağdaş sanat eğitimiyle bütünleştirebiliriz. Böylelikle çağdaş Türk çini sanatı, çağdaş sanat içinde yerini alacaktır.” değerlendirmesini yaptı.

“Çini, İslâm Seramikçilerinin Akdeniz Kültürüne Armağanıdır”

Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevim Çizer, çini ile seramiği ayırmadığının altını çizerek öğrencilerin temel seramik eğitiminin ardından bir tercih olarak çini eğitimi alabileceklerini ifade etti. Çizer, “Çini, Akdeniz havzasının ortak kültürel değeridir. Çini, İslâm seramikçilerinin Akdeniz kültürüne bir armağanıdır, bir kültür mirasıdır.” diye konuştu.

Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim görevlimiz Fatma Batukan Belge, “İki sanatın sadece altyapıları farklı, ikisini birbirinden ayrı düşünemeyiz. Biz, yüzyıllar öncesinden bugüne gelen çiniyi geleceğe nasıl aktaracağımızı konuşmalıyız. Çini Batı’da hala Turkish Tiles olarak biliniyor. Bu sanatı kendi ismiyle dünya literatürüne nasıl geçireceğimizi konuşmalıyız.” dedi.

Bienaller Gelenekselliğe Karşı

Panelin yöneticisi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyemiz Yrd. Doç. Dr. Latife Aktan Özel, çağdaş sanat dünyasında geleneksel sanatların görmezden gelindiğini belirterek özellikle Bienallerin geleneksel sanatları kabul etmediğini dile getirdi. Uluslararası olmak için ulusal olmak gerektiğinin altını çizen Özel, “Geleceği oluşturan yadsınamaz geçmişimiz adına ulusallığı korumalıyız.” dedi.

Panelde, camileri, medreseleri, türbeleri, kervansarayları süsleyen çini örnekleri de paylaşıldı.

Öğr. Gör. Fatma Batukan Belge - Prof. Dr. Sevim Çizer - Yrd. Doç. Dr. Latife Aktan Özel - Prof. Dr. Güngör Güner
    Seramikçi Gözüyle Türk Çini Sanatı Paneli
    Seramikçi Gözüyle Türk Çini Sanatı Paneli