Prof. Subaşı’nın Konferansı

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitemiz bünyesinde faaliyet gösteren Vakıf Kültür Varlıklarını Koruma Uygulama ve Araştırma Merkezi (KURAM), İstanbul Kalkınma Ajansı’nın (İSTKA) desteği ve Vakıflar İstanbul 1. Bölge Müdürlüğü ortaklığında yürüttüğü “KURAM LONCA: İstanbul Geleneksel Sanat ve Zanaat Atölyeleri” projesi kapsamında, eğitim ve kültür faaliyetlerini yaz boyunca da ara vermeksizin sürdürmekte, koruma alanında akademik bilgi, teknik, teknoloji ve uygulama tecrübelerinin daha yaygın hale gelebilmesi ve bilgi paylaşımına katkıda bulunmak üzere seminerler düzenlemeye devam etmektedir.

Hat, Çini, Taş İşçiliği, Ahşap Sanatları dallarında yapılan eğitim programı çerçevesinde kursiyerler ve misafir katılımcılar “Klasik Sanatlarda İcrâ’nın İdrak Boyutu” konusu etrafında Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Hüsrev SUBAŞI’yı dinledi.

Konuşmasında Teknik bilgi olmadan uygulamanın mümkün olamayacağını, ancak bilginin hayata geçirilmesinde tecrübî birikimin önem kazandığını söyleyen Subaşı Hoca, özellikle restorasyon aşamalarında bütün bunların da yetmediğini, başarılı çalışmalara imza atabilmek için alana aşkla bağlanmış olmak gerektiğini, bu sanat kültürünü ortaya çıkaran medeniyete yabancı kalarak alanda başarıya ulaşmanın mümkün olmadığını örnekler üzerinden dile getirdi.

Klasik sanatlarda her detayın âdeta bir hikâyesi, mantığı, gerekçesi olduğunu, genel çehreyi oluşturan parçaların kendi içinde tam bir bütünlük arz ettiğini ifade ederek Süleymaniye Camii pandantif hatları örneği üzerinden yaşadığı bir tecrübesini paylaştı. Okumak, görmek, gezmek,  gözlemlemek, hikmete merak duymakla ancak anlamayı idrak boyutuna taşıyabiliriz. İdrak sağlıklı uygulamanın da olmazsa olmazıdır diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Toplantı soru-cevap faslını müteakip KURAM Müdürü Dr. Ömer DABANLI’nın teşekkür konuşması ve çiçek takdimiyle sona erdi.