Prof. Dr. Metin Akar Konferansı Yapıldı.
Giresun Üniversitesi öğretim üyesi, Prof. Dr. Metin Akar’ın konuşmacı olarak katıldığı “Hatt-ı Ma’kılî” konferansı 9 Mayıs 2013 Perşembe günü saat 14.30’da Kandilli Yerleşkesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından düzenlenen konferansta, Dekan Prof. Dr. M. Hüsrev Subaşı’nın açış konuşması akabinde kürsüye gelen Prof. Dr. Metin Akar kendini kısaca tanıttıktan ve konuya nasıl ilgi duymaya başladığını açıkladıktan sonra, Acem hattatlarının “Hatt-ı Bennâi” adını verdikleri Ma’kılî yazının nasıl yazıldığı ve nasıl okunduğuna dair bilgiler verdi. Konuşmasının ilk safhasında yazının tarihçesine de değinen Akar Hoca, mîmarî eserlerde tezyînî amaçlarla yer  verilen Ma’kılî yazının başta sırsız tuğlarla yazıldığını, 16-17 yüzyıllarda ise bu alanda beyaz ve yeşil renkli sırlı tuğlalar kullanıldığını, yazıda matematiksel bir düzen bulunduğunu, eğer herhangi bir yanlış yapılırsa devamının da yanlış olabileceğini belirtti. 

Kazakistan’da görev yaptığı sırada Ahmed Yesevi Türbesini yakından inceleme fırsatı bulan ve türbenin Restorasyonuna şahit olan Prof. Dr. Metin AKAR, türbede çalışan görevlilerin yazıyı motif zannetmeleri üzerine söz konusu alanda inceleme ve araştırmalara başladığını belirtti.

  Ahmet Yesevi Türbesi, Tellokâri Medresesi, Hızır Mescidi Minaresi ve Cuma Mescidi’nde yazılan yazıların özelliklerinden ve o türbelerde yenileme çalışmalarında yapılan hatalardan görseller eşliğinde bahseden Hoca; Meşhur ressam Picasso’nun hat sanatını “soyut resmin ulaşabileceği son nokta” olarak gördüğünü,  bir Macar ressamının hattı “konuşan, yürüyen ve insanda çok güzel duygular uyandıran ve sanki hareket ediyormuş hissini veren çizgiler” olarak tanımladığını, Amerikan sanat çevrelerine göre “gözlerin müziği” olarak nitelendirildiğini sözlerine ekledi ve konferansını iyi temennilerle noktaladı.

Daha sonra  konuşmacı Prof. Akar’a , Dekan Prof.Subaşı tarafından çiçek takdim edildi. Akabinde Rektör Prof. Dr. Musa Duman’ın da iştirakiyle Güzel Sanatlar Meslek Yüksek Okulu müdürü Yrd. Doç. Dr. Lütfü Yazıcıoğlu, fakülte ve yüksekokul hocaları ve öğrenciler konferansla aynı gün açılan hattat ve öğretim görevlisi Ali Toy’un Ma’kılî Sergisi’ni gezdiler ve etkinliğin ikram safhasında çay eşliğinde sohbetlerini sürdürdüler.