FSMVÜ | Hat ve Tezhip Sanatı Nereye Gidiyor
Hat ve Tezhip Sanatı Nereye Gidiyor

14 Aralık 2016

Günümüzün en yetkin hat ve tezhip sanatçıları arasında gösterilen Mehmet, Osman ve Fatma Özçay kardeşler, Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından düzenlenen “Hat ve Tezhip Sanatı Nereye Gidiyor” panelinde bu iki sanata dair önemli değerlendirmelerde bulundular.

“Hat, Bir Kimlik Meselesidir”

Mehmet Özçay, hat sanatının altın çağı, duraklama dönemi ve ihya edildiği yakın dönemimize dair genel değerlendirmeler yaptığı konuşmasında teknolojin hat sanatında kullanımıyla ilgili de görüşlerini dile getirdi. Hat sanatının diğer klasik sanatlarımız gibi kimliğimizin önemli bir unsuru olduğunu vurgulayan Özçay, “hat bir kimlik meselesidir.” dedi. Geleneksel kimliğin harf inkılâbıyla kesintiye uğradığını, hat sanatında 19. yüzyılın en önemli hattatlarından Mustafa Râkım Efendi’yle başlayan altın çağın harf inkılâbıyla sona erdiğini söyleyen Özçay; Prof. Dr. Uğur Derman’ın çalışmaları dışında Cumhuriyet’in ilk yıllarının bu sanat için adeta fetret dönemi olduğunu ifade etti.

Ünlü hattat, 1980’li yılların başında düzenlenmeye başlanan ulusal ve uluslararası hat müsabakalarının ve sergilerin bu sanat için yeni ve güzel bir dönemin de başlangıcı olduğunun altını çizerek günümüzde artık gurur duyulacak eserlerinin üretildiğini belirtti.

Mehmet Özçay hat sanatında yapılacak yenilikler üzerine de konuştu. “Klasik hattı oturtmadan, öğrenmeden yeni arayışlara girmek başarısızlıkla neticelenir. Bu demek değildir ki yeni şeyler üretilmesin. Örneğin klasik hatta genel manada renk yoktur, siyah kullanılır. Ama günümüzde daha geniş kitlelere hat sanatını ulaştırmak için renk unsurunu katabiliriz.” diyen Özçay, hat sanatında teknolojiden nasıl faydalanılacağına da örnek verdi. Bir proje vesilesiyle nesih harflerini vektörel hale çevirdiğini söyleyen Özçay,  kitap kapakları gibi bazı çalışmaların vektörel harflerle hazırlanmasının yeterli olacağını, bu tip çalışmalara harcanacak zamanın levha yazımında kullanımının daha evla olacağını sözlerine ekledi.

“Günümüzde Hat Sanatı İyi Düzeyde”

Genel değerlendirmelerin ardından sözü alan Osman Özçay, günümüzde hat sanatının iyi bir noktaya ulaştığını ancak daha ileri gitmediğini ifade ederek, bu sanatın kıymetini arttırmak için yapılacak çalışmaların denetlenmesi gerektiğini vurguladı. Sanattaki becerisinin yanında kişinin ahlaken de iyi bir düzeyde olmasının sanatın kıymetini arttırdığını dile getiren Osman Özçay, ülkemizde sanatçıların konumuna da dikkat çekti. Özçay’a göre ülkemiz henüz sanatkârın sadece sanatıyla meşgul olacağı bir ortama sahip değil. Hat sanatına dair önerilerini de dile getiren Özçay, hattın modern mimaride kullanılmasıyla mimariye de bir kimlik kazandırılacağını aktardı.

Müzehhipliğe Adanan 29 Yıl

Ağabeylerinin yönlendirmesiyle tezhip sanatına gönül düşüren Fatma Özçay, 29 yıldır devam ettiği bu sanatta zaman zaman zorluklar yaşadığını söylese de kardeşleriyle aynı işi yapmanın nimetinden çokça istifade ettiğini dile getirdi. Hadis-i şerifleri, hilye-i şerifleri süslerken onlara layık olmaya çalıştığını söyleyen Fatma Özçay, amacını Allah rızasını kazanmak hem de en güzel örnekleri sunmak olarak açıkladı. Tezhip sanatının inceliklerine dair de malumat veren Özçay, bu alanda yetişmek isteyenlere ise çok çalışmalarını ve sabırlı olmalarını öğütledi. Tezhipte teknolojinin kullanılmasının sanatın ruhunu öldürdüğünü savunan Özçay, bu nedenle kendisinin bilgisayar destekli çalışmadığını, sadece renk denemelerinde bilgisayarın bir avantaj olabileceğini söyledi.

Panel, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüsrev Subaşı’nın Özçay kardeşlere hediye takdimleriyle neticelendi.

. . .