Fuat Sezgin Sanat ile Yâd Ediliyor

8 Ekim 2019

Prof. Dr. Fuat Sezgin anısına hat, tezhip, minyatür, halı-kilim dokuma, cilt ve çini eserleriyle hazırlanan “Bilimden Sanata Yansımalar Sergisi”, üçüncü kez sanatseverlerle buluşuyor.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nin 2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılına özel olarak hazırladığı “Fuat Sezgin Anısına: Bilimden Sanata Yansımalar Sergisi”, MÜSİAD Sanat iş birliğiyle MÜSİAD Genel Merkezi’nde açıldı. Sergi açılışına; Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Fahameddin Başar, MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Hüsrev Subaşı, Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı (İBTAV) Yönetim Kurulu Üyesi Rıdvan Duran ve çok sayıda davetli katıldı. 

Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü hoca ve öğrencilerinin hat, tezhip, minyatür, halı-kilim dokuma, cilt ve çini eserlerinden oluşan “Fuat Sezgin Anısına: Bilimden Sanata Yansımalar Sergisi”, bilim tarihine ve Fuat Sezgin’in çalışmalarına atıfta bulunuyor. Astronomi, fizik, tıp ve botanik gibi alanlarda bilim üreten İslâm bilginlerinin çalışmaları 34 sanatçının gözüyle yansıtılıyor.

“Fuat Sezgin’in çalışmalarına sanat ile atıfta bulunuyoruz”

Prof. Dr. Fuat Sezgin’in İslâm dünyası için paha biçilmez bir değere sahip olduğunu belirten Prof. Dr. M. Hüsrev Subaşı, Sezgin’in çalışmalarının geleceğe aktarılmasına sanat yoluyla katkı sunmak istediklerini söyleyerek, “Fuat Sezgin hocamızın çalışmalarına sanat ile atıfta bulunmak istedik. Bu sergi bu yıl açtığımız üçüncü sergi. Sergimizde ilimin yüceliğine, farklı bilim dallarında üretim yapmış bilim insanlarına atıflar var. Geleneksel sanatlar ile bilim tarihini buluşturmaktan memnuniyet duyuyoruz.” diye konuştu.

“Fuat Sezgin Anısına: Bilimden Sanata Yansımalar Sergisi”ni farklı mekânlarda sanatseverlerle buluşturduklarını hatırlatan Subaşı, üçüncü sergiye ev sahipliği yapan MÜSİAD yönetimine teşekkürlerini iletti.

“Türk-İslâm eserlerinin genç nesillere aktarılmasını önemsiyoruz”

MÜSİAD Genel Başkan Abdurrahman Kaan, MÜSİAD olarak Türk-İslâm kültürüne ait eserlerin özellikle genç nesillere aktarılmasını önemsediklerini belirterek, MÜSİAD’ın yurt içi ve yurt dışında kültürel çalışmalara imza atmaya devam edeceklerini kaydetti.

25 sanatçının 34 eser ile yer aldığı “Fuat Sezgin Anısına: Bilimden Sanata Yansımalar Sergisi” 1 Kasım’a kadar MÜSİAD Genel Merkezi’nde ziyaret edilebilir.

Sergide; Hüsrev Subaşı, Davut Bektaş, Betül Bilgin, Ali Toy, Latife A. Özel, Ayşe S. Aşlamacı, Nihal Aracı, S. Hilal Arpacıoğlu, Melike Kazaz, Sümeyye Saruhan, Yusuf Alp, Şükran S. Bayansar, Sümeyye Bayırsokak, Sibel Ç. Boncukçu, Selva Nur Çiçek, Barış Dolan, Aynur Koç, Büşra C. Küçük, M. Ali Özçelik, Şeniz Peker, Nilgün Tanyaş, Selda Taşdelen, Emin Tiryak, Nurten Türkdoğan, Esra Yavuz eserleri ile yer alıyor.